Energilagring för industrin

 

 

Energilagring för Industrin:
En Nyckel till Hållbarhet och Effektivitet

Energilagring, speciellt genom batterilagring, har blivit en avgörande faktor för industrier som vill optimera energianvändning och nå hållbarhetsmål. Med ökad integration av förnybara energikällor som solkraft och vindkraft, behöver industrier hantera överskottsenergi för att garantera jämn energiförsörjning och minska beroendet av fossila bränslen. 

Fördelar med Energilagring för Industrier 

1. Högre lönsamhet:
Under tider då industrin inte kräver så stora effektuttag, t.ex. under helger och/eller kvällstid, används energilagret som en resurs på stödtjänstmarknaden hos Svenska Kraftnät. Något som genererar stora passiva intäkter som hjälper till att täcka investeringen.

2. Öka Effektuttaget:
I dagens konkurrensutsatta elnät behöver industrier, vid investering i nya maskiner, ofta större effektuttag. Om nätbolaget då avslår en höjning av huvudsäkring på grund av kapacitetsbrist kan ett energilager öka effektuttagskapaciteten, utan behov av att höja huvudsäkringen.

3. Elprisarbitrage och Effektivitet:
Genom att lagra energi under lågprisperioder och använda den vid tider med högre elpriser, kommer industrierna drastiskt sänka sina energikostnader. Dessa batterilagringssystem möjliggör även effekttoppskapning, vilket minskar nätavgifterna avsevärt.

4. Ökad Driftsäkerhet:
Vid strömavbrott fungerar energilager som en backup-lösning för industrier som kräver kontinuerlig drift, som i tillverknings-, livsmedels- och läkemedelssektorerna. Även andra kritiska industrier som ägg och kycklingproduktion, där strömavbrott kan vara förödande, är backuplösningar avgörande.

5. Integrera Förnybar Energi:
Energilagring gör det möjligt att effektivt använda förnybar energi genom att lagra överskottsenergi från t.ex. solceller och frigöra den när efterfrågan är hög, vilket också minskar elnätets belastning.

6. Flexibilitet och Skalbarhet:
Moderna energilagringssystem är modulära och kan anpassas till olika industriella behov, vilket möjliggör skalbarhet i takt med att företag växer eller när deras energikrav förändras.

7. Hållbarhet och Minskad Miljöpåverkan:
Genom att minska behovet av fossila bränslen och optimera användningen av förnybara resurser, minskar energilagring koldioxidutsläpp och bidrar till hållbar produktion.


Utmaningar och Möjligheter i det Svenska Elnätet

 

Sverige ser en ökning av förnybara energikällor och decentraliserad elproduktion, vilket skapar utmaningar för det åldrande elnätet. Ökad urbanisering och fler elkrävande industrier har medfört effekt- och kapacitetsbrist, framförallt i storstäder. Med energilagring kan industrier inte bara reducera dessa negativa effekter utan även spara pengar och generera intäkter med hjälp av stödtjänstmarknaden. 

Leading Energy Purposes

Vi kombinerar vår expertis inom energilagring med teknisk kunskap för att säkerställa bästa möjliga resultat.